Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Door de ogen van een kind

september 2022

Column Astrid – september 2022

Kinderen hebben hun eigen kijk op de wereld en op het leven in het algemeen.

Zij ervaren het leven meestal intenser dan volwassenen dat doen. Kijk maar eens naar spelende kleintjes. Alles is even fantastisch en er wordt veel hardop geschaterd en heen en weer gerend van het ene mooie ding naar het andere. Hun oogjes stralen dan.

Ik vraag me wel eens af wat er allemaal in de koppies omgaat van de kleintjes op Noah’s Ark. Zij zijn onze jongste kindjes binnen Victory4All. Heel vaak zie je hen heerlijk genieten en hebben ze dikke pret onderling of tijdens alle leuke activiteiten.

Toch hebben veel van deze minimensjes soms zo’n ernstige vibe rondom zich hangen. Je ziet in die oogjes pure angst en hulpeloosheid. Zij kunnen zich moeilijker overgeven aan het fladderleventje dat bij hun leeftijd hoort. Meestal is het gebrek aan veiligheid en liefde de oorzaak.

We weten natuurlijk heus wel dat veel kinderen lijden onder de omstandigheden waarin ze opgroeien. Onveilige hechting, constante dreiging, slechte medische zorg en weinig liefde ervaren hakt er gewoon in bij zo’n kleintje.

Als ze bij ons komen kunnen ze nog niet vertellen wat ze allemaal doormaken. Na verloop van tijd krijgen we vaker inkijkjes in hun leven door dingen die ze delen. Bovendien weet ons personeel ook heel veel van wat er zich in de wijken afspeelt. Alleen al het probleem van drankmisbruik is enorm en dat beschadigt kinderen. Altijd dronken (groot-)ouders die je aan je lot overlaten, geen geld voor eten overhouden en vaak agressief zijn veroorzaakt fundamentele onveiligheid. En is het niet je eigen familie, dan heb je ook nog veel dronken mensen om je heen in de drukbevolkte sloppenwijken.

Ook deze dingen komen intenser en harder binnen bij jonge kinderen. Ze zijn zo kwetsbaar. 

Daarom vinden wij het zo belangrijk een veilige haven te kunnen bieden waar ze kind mogen zijn, naar hen geluisterd wordt en ze positief beïnvloed worden. Dit geldt trouwens voor álle kinderen binnen Victory4All. Want hoe belangrijk leren lezen en schrijven ook is, wij vinden het nóg belangrijker dat kinderen hoop voor de toekomst krijgen.

Dat ze leren dat Vader God van hen houdt en dat Zijn liefdevolle ogen op hen gericht zijn. 

Stralende sterretjes vervangen dan de hopeloosheid in die kinderogen.

Share this:
Feedback