Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Rainbow Village

december 2022

In Humansdorp heeft Victory4All een prachtig centrum voor kinderen en jongeren met lichamelijke of verstandelijke beperkingen en/of leer- en ontwikkelingsproblemen. Dit wordt de Rainbow Village genoemd en bestaat uit Rainbow School, het Skills Centre, de Rainbow Angels en drie pleeghuizen. 

Het is een bruisend en levendig centrum, waar het vrijwel elke dag een vrolijke boel is. Alle medewerkers streven er naar om elke afdeling een veilige plek te laten zijn. Hier mogen kinderen zichzelf zijn en in hun eigen tempo verder ontwikkelen.

Op Rainbow School zitten ongeveer 85 leerlingen met uiteenlopende beperkingen en/of leer- en gedragsproblemen. 

Met liefde, aandacht en gespecialiseerd onderwijs in kleine groepjes, worden op Rainbow School de gaven en talenten van deze lieve kinderen naar boven gehaald en blijkt er veel meer in te zitten dan altijd gedacht wordt. 

Twee keer per dag krijgen alle Rainbow-kinderen een gezonde maaltijd aangeboden. ’s Ochtends pap en een warme, gezonde maaltijd als lunch.

De 18-jarigen kunnen doorstromen naar het Rainbow Skills Centre. Hier nemen ze deel aan verschillende programma’s, waaronder houtwerk, catering, tuinieren, een autowasserette, kunstatelier en naaldwerk. De vaardigheden die de jongeren in het Skills Centre leren, zowel praktisch als sociaal, verkleinen hun afstand tot de arbeidsmarkt.

De jongeren vinden het fantastisch om hier dingen te leren die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Daarnaast voelt het heel bijzonder dat ze echt werk hebben en hun waren kunnen verkopen. Bedrijven uit de omgeving bestellen bijvoorbeeld lunch voor hun werknemers bij de Rainbow Catering-afdeling. Vanuit het hele land komen ook bestellingen binnen voor de heerlijke stroopwafels van de stroopwafelbakkerij Soete Swaan, ook onderdeel van het Skills Centre.

De Rainbow Angels groep is een veilige plek waar kinderen met meervoudige beperkingen liefdevolle zorg en begeleiding krijgen. De specialistische begeleiding en gepersonaliseerde hulpmiddelen zijn vooral gericht op communicatie, motoriek en spelenderwijs vaardigheden aanleren. Daarnaast is het vooral een fijne, vrolijke en veilige omgeving waar veel gedaan wordt op het creatieve vlak, bijvoorbeeld met knutselen, muziek, (rolstoel-)dansen en rollenspellen. 

Het is mooi om te zien dat ze vooruit gaan, ook al is het met kleine stappen.

Sommige van deze kinderen werden gevonden in een hutje, waar ze al jaren op hun bed lagen. Ouders hebben vaak geen idee hoe ze voor deze kinderen kunnen zorgen, hen kunnen helpen in hun ontwikkeling of zelfs het leven draaglijker kunnen maken. Vanuit de overheid of zorginstellingen is er geen of nauwelijks hulp of begeleiding. Op Rainbow wordt daarom veel aandacht besteed aan het ondersteunen van de familieleden. Ook wordt er hulp geboden bij de zoektocht naar specialistische hulp en medische zorg en het verkrijgen van hulpmiddelen zoals rolstoelen en dergelijke.

In de pleeghuizen van Rainbow Village (drie van de in totaal acht Victory4All woningen) worden kinderen opgevangen die gered moesten worden uit een onveilige thuissituatie. Hier worden ze vertroeteld en krijgen ze de ruimte en begeleiding die ze nodig hebben om hun trauma’s te verwerken. Het is fantastisch om te zien hoe deze gewonde kindertjes weer opbloeien en plezier krijgen in het leven. Voor zover mogelijk gaan al deze kinderen ook binnen Victory4All naar school.

Share this:
Feedback