Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Column Astrid: 20 jaar!

februari 2023

En daar stonden we toen opeens in 2002 met onze (toen nog) drie jonge kinderen en vijf koffers in Jeffrey’s Bay. En na een paar maanden daar wonen en de zendingsopleiding bij YwaM volgen, werd ons duidelijk dat we niet bij die andere organisatie zouden gaan werken, zoals we van plan waren. In plaats daarvan kregen we visie om hulp te verlenen aan kinderen daar in Jeffrey’s Bay, in Zuid-Afrika. Hoe dat eruit zou gaan zien was niet duidelijk. Dat het specifiek iets met onderwijs zou zijn was eigenlijk helemaal niet logisch; in Nederland hadden we een verzekerings- en hypotheekkantoor! God kan dus iederéén gebruiken voor zijn plannen! 

Wij vinden het nog steeds bijzonder dat Victory4All uitgegroeid is tot wat het vandaag is. We maakten de afgelopen 20 jaar veel fouten, we moesten van alles uitvinden en leren en het was vaak verre van makkelijk. Maar te zien waarin Victory4All intussen is uitgegroeid, vult ons met ontzag en dankbaarheid. Uit eigen kracht en zonder alle hulp en betrokkenheid van ontzettend veel mensen wereldwijd, had dit natuurlijk nooit tot stand kunnen komen! En wij voelen ons vereerd hier deel van te mogen zijn.

Nu we in een jubileumjaar zitten, ben ik onbewust wat meer bezig met terugkijken op het opgroeien van onze kinderen. De oudste drie waren tien, acht en zes toen we met de inhoud van vijf koffers settelden in Zuid-Afrika. Zij pasten zich heel snel aan aan die nieuwe cultuur, leerden de nieuwe talen en gingen moedig om met álles wat nieuw was. Ondanks het gemis van familie en vrienden. Het zijn kanjers!

De zwangerschap en geboorte van David, onze vierde, in Jeffrey’s Bay, was ook een interessant avontuur. Ik ben eigenlijk best trots op hoe we het als gezin altijd gedaan en volgehouden hebben. Het heeft ons een hecht gezin gemaakt en daar ben ik heel dankbaar voor.

De moeilijkste periode was misschien wel toen de oudste drie kinderen na hun high school één voor één het land verlieten omdat zij toen geen visum meer kregen. We zijn uiteraard wel enorm dankbaar voor de kansen die ze hebben gekregen en dat ze in Nederland konden studeren én hun partners hebben gevonden. En dat wij nu zelfs al gepromoveerd zijn tot opa en oma van twee heerlijke kleinkindjes. Wat een rijkdom.

We vinden het geweldig dat onze oudste, Pieter, nu fulltime voor Victory4All werkt en al zijn (bij andere bedrijven opgedane) expertise nu met hart en ziel inzet voor waar we voor staan; uitreiken naar kinderen en hun families in nood. Met hem erbij weten we zeker dat we hierin met elkaar nóg meer kunnen gaan betekenen. 

We zijn klaar voor alles wat nog gaat komen. Op naar de volgende (minstens) 20 jaar! We blijven ons met hart en ziel inzetten. Blijven jullie meedoen? We doen het samen!

Wij willen daarom ook iedereen bedanken die bijgedragen heeft aan de eindejaars-actie. Het blijft voor ons elke keer weer een opsteker en bemoediging als we merken hoeveel mensen betrokken zijn. Namens alle kinderen en families en het 85 man sterke team van medewerkers: BEDANKT!

Share this:
Feedback