Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Uniformen

februari 2023

Zuid-Afrikaanse scholieren worden herkend aan hun uniformen. Alle kinderen zien er zo min of meer hetzelfde uit. Hierdoor is je achtergrond (en dus ook armoede) minder zichtbaar en wordt het idee van gelijkheid gestimuleerd. Op de campus van King’s College zie je kinderen in verschillende uniformen rondlopen. De meesten dragen het standaard rode uniform dat speciaal voor onze basisschool is ontworpen. De jongste groepen dragen een simpele versie van het uniform: een rood t-shirt in plaats van een witte blouse en een rood jasje omdat dit veel lekkerder speelt. Daarnaast zie je sinds een tijdje ook grijze uniformen. De High School leerlingen, die in Grade 8 en 9 zitten, zijn trots dat ze zich hiermee onderscheiden van de jongere leerlingen. 

Deze uniformen worden allemaal gemaakt door juffrouw Koopman, de leerkracht die ook de naailessen verzorgt. Door de uniformen zelf te vervaardigen, kunnen de kosten laag gehouden worden. We vragen ook een laag bedrag aan schoolgeld (wat we dankzij jullie support kunnen doen), zodat goed onderwijs toegankelijk is voor alle kinderen. Toch weten we dat er gezinnen zijn die zelfs deze lage bedragen niet kunnen betalen. Via andere moeders, leerkrachten of maatschappelijk werkers krijgen we soms schrijnende verhalen van armoede te horen, waar er regelmatig niet te eten is.

Grade R en Grade 9
Het uniform van Grade 1 tot Grade 7
Het High School uniform

Nu het nieuwe schooljaar gestart is, horen we weer van nieuwe or verergerde armoedige situaties. Voor veel ouders is de zomervakantie een moeilijke periode en mensen lijden onder de grote werkeloosheid, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Het betalen van schoolgeld of het kopen van nieuwe uniformen is dan al gauw te duur, hoe laag we de bedragen ook houden. Voor deze gezinnen zorgen we voor sponsoring of gaan we op zoek naar andere oplossingen, want natuurlijk willen we alle kinderen een plek kunnen geven op onze scholen. En daar hoort natuurlijk een mooi uniform bij, dat met trots gedragen kan worden. Via onze spaardoelen kun je een donatie doen, zodat we deze kinderen en hun gezinnen kunnen ondersteunen bij de aanschaf van uniformen. Doe je mee? 

Share this:
Feedback