Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Pieters Blog: Klassenfoto’s en 3×3=11

mei 2023

Toen ik voor de klas stond, was het elk jaar een drukke bedoening als er klassenfoto’s gemaakt moesten worden. Juffen die rondrennen om alle leerlingen op de juiste plek te zetten, de fotograaf die zich druk maakt over de juiste lichtinval en compositie en kinderen die ongeduldig wachten tot ze weer naar buiten mogen.

Zo was het pas ook bij de Rainbow Angels, maar dan nóg drukker. Er moesten 10 rolstoelen naar binnen gereden worden (ging natuurlijk lekker soepel) en de kinderen snapten maar weinig van de drukte en de gekke fotograaf en assistent die een camera op hun neus drukten. Probeer maar eens 16 kinderen met meervoudige beperkingen allemaal naar jouw lens te laten lachen. We trokken er alles voor uit de kast!

Simphiwe en Melandre leken juist te genieten van alle commotie. Met de grootste smiles en de armen om elkaars schouders geslagen zaten deze ventjes klaar voor de foto’s. Heerlijk om te zien. Het zijn jochies die beide voor behoorlijke uitdagingen hebben gestaan, maar toch zaten zij daar breed te glimlachen naar de camera. Twee makkers die genoten van alle aandacht. 

Dit zie je veel vaker binnen Victory4All, welk gebouw je ook binnen loopt: kinderen die ondanks hun beperkingen, achtergrond en armoedige omstandigheden buitengewoon vrolijk zijn. Ik geloof dat dit komt omdat ze hier veilig, gekend en geliefd zijn. Een week later ging ik bijvoorbeeld samen met mijn vrouw en juffrouw Eva bij Alunga thuis op bezoek, één van de Rainbow Angels. Dan zit je opeens in een hutje van houten platen bij een vrolijk, alert en pienter meisje in een rolstoel. Trots liet ze zien hoe ze heeft leren rekenen en puzzelen, Engelse én Afrikaanse boekjes leest en nu met de handwerkgroep van juffrouw Wies mee mag doen. Ondanks haar omstandigheden en uitdagingen zo vrolijk en dankbaar…

Na zulke mooie ervaringen, komt ander nieuws extra hard binnen. Maxine, sinds januari het nieuwste klasgenootje van Simphiwe, Melandre en Alunga bij de Rainbow Angels, is begin mei overleden. Het was een vrolijk meisje dat lekker veel geluiden maakte. Nu is ze op vijfjarige leeftijd overleden tijdens een epileptische aanval. Twee dagen later overleed James, een leerling op de Rainbow School die al langere tijd ziek was. Twee prachtige kinderen die tijdens hun korte leven te maken hebben gehad met pittige uitdagingen, maar nu on-beperkt mogen dansen in de hemel

Als je James, Maxine of hun klasgenoten ooit hebt ontmoet, heb je kunnen zien dat deze kinderen echt opbloeien in de veilige Rainbow omgeving. Dit gunnen we natuurlijk ieder kind: een plek waar ze zichzelf mogen zijn, kunnen leren en groeien op hun eigen tempo en onvoorwaardelijk geliefd en geaccepteerd worden. Je kunt hier aan bijdragen, bijvoorbeeld door een klas op Rainbow School te sponsoren, of de klasgenootjes van Maxine bij de Rainbow Angels, zodat Victory4All door kan gaan met het opvangen van al die prachtige, dierbare, unieke kinderen.

Ondanks omstandigheden en uitdagingen zo vrolijk en dankbaar… Dat zinnetje blijft bij mij hangen. Niet met je kop in het zand quasi vrolijk lopen doen, maar een buitengewone vrede en vreugde ervaren omdat je diep van binnen weet dat je gekend en geliefd bent. Om mijn vader te citeren: “of een kind bij ons nou 3×3=11 leert of niet, als ze maar weten dat ze een kind van God zijn”. Ook al zou de oud-leerkracht in mij stiekem ook willen dat ze het antwoord op die rekensom kennen, ik ben het er roerend mee eens.

Share this:
Feedback