Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Astrids blog: Hema beddengoed in Zuid-Afrika

september 2023

Nu Victory4All al wat langer bestaat krijgen we steeds meer voorbeelden van kinderen die al heel wat jaartjes meegaan binnen één van de scholen of programma’s. Veel positieve verhalen maar helaas ook verdrietige. Het overlijden van een kind blijft uiteraard de meest schrijnende. Maar veel vaker kunnen er mooie getuigenissen gedeeld worden over wat Victory4All betekent (heeft) voor kinderen en hoe het hun leven heeft veranderd.

Raydene is daar een heel mooi voorbeeld van. Ze was nog maar 13 jaar en had al enorm veel ellende meegemaakt. De pleeghuizen en dan natuurlijk vooral de pleegouders, hebben haar weer hoop gegeven. Hier werd ze gezien en gehoord, werd er voor haar gezorgd en kreeg ze weer een toekomst. Ze leerde dat haar nachtmerries omgezet mochten worden in dromen. Dromen van een leven zonder angst en pijn.

Het is geen makkelijk proces. De kinderen die uit huis geplaats worden, hebben de meest vreselijke dingen meegemaakt en zijn serieus getraumatiseerd. Heel veel kinderen die in de sloppenwijken wonen, leven in, in onze ogen, onacceptabele omstandigheden. Je kunt je dus wel een beetje voorstellen hoe verschrikkelijk het leven van de kinderen is, die door de ‘Child protection services’ daadwerkelijk gered worden.

Raydene heeft haar verhaal verteld in een prachtige video. Klik hier om haar getuigenis te bekijken.

Zoals Raydene zelf al zegt in de video; wat zou er allemaal nog meer voor vreselijks met haar gebeurd zijn als Victory4All niet de nodige huizen voor pleegzorg hadden gebouwd? Want ondanks dat het een afdeling is waar we elke keer weer met heel veel tegenstand en moeilijke dingen te maken hebben, houden we ons vast aan het positieve van de veranderde levens.

Ik heb enorm veel respect voor de pleegouders. Het is niet makkelijk om een huis vol getraumatiseerde kinderen te hebben! En dan druk ik het wel heel mild uit. En ook voor onze eigen social workers, die de pleegouders en kinderen begeleiden en het lastige proces met de rechtbank en de staat elke keer weer aan moet gaan, heb ik diep ontzag.

Door een heel lieve Nederlandse familie werd het vervolgonderwijs, de Bijbelschool en opleiding tot onderwijzer voor Raydene gesponsord. En ik kan zeggen dat ik haar over de jaren steeds meer heb zien groeien. Er staat nu een sterke, zelfverzekerde, wijze en hardwerkende vrouw voor de klas op King’s College! Dat is toch fantastisch? Ze wil op deze manier investeren in andere kinderen en ‘teruggeven’ van wat zij mocht ontvangen.

Zo af en toe vragen onze social workers haar weer even met de kinderen die nu in de pleeghuizen wonen te komen praten. Pleegkinderen hebben vaak een erg laag beeld van zichzelf en vinden het moeilijk te geloven dat er uiteindelijk nog iets van hen terecht zal komen. Raydene helpt hen om anders naar de toekomst te kijken en moedigt aan om hun geboden kansen met beide handen te grijpen. Zij is een levend voorbeeld! En dat geeft een grote houvast aan de kinderen.

Ik wil ook graag nog even een heel groot woord van dank uiten aan iedereen die helpt om al deze kinderen (we hebben 8 huizen waar elk 6 kinderen in opgevangen kunnen worden) een fijn leven te geven. De ouders en social workers kunnen dit niet alleen. Er zijn aardig wat vrijwilligers betrokken die helpen met bijv. huiswerk, mensen die kleding doneren, het schoolgeld sponsoren, uitjes organiseren, gratis therapieën aanbieden enzovoorts.

We kregen laatst zelfs van de Hema in Alkmaar Noord voor ALLE huizen nieuw beddengoed! Onze koffers, en die van bezoekers, waren gevuld met prachtige dekbedovertrekken, onderlakens en moltons! De organisatie Hart voor Kinderen sponsort ook al jaren grote bedragen om deze geweldige bediening mogelijk te maken.

BAIE DANKIE dus!

Share this:
Feedback