Trek een streep door armoede! Doe jij mee aan de sponsoractie van 2024?

Stroopwafelbakkerij Soete Swaan

oktober 2023

Derk en Hanka Oosterveld ontdekten een paar jaar geleden dat ze het verlangen hadden om “iets” te doen met talentontwikkeling van jongeren die geen eerlijke kans hebben gekregen. Jongens en meiden die vanwege armoede, moeilijke thuissituaties, een beperking of problemen op school buiten de boot vallen. Toen Johan en Astrid vertelden dat Victory4All juist voor deze doelgroep iets wilde beginnen, was de keuze snel gemaakt: ze gingen naar Zuid-Afrika!

Voor de leerlingen van het Rainbow Centre die achttien werden was er geen plek meer op school. Om te voorkomen dat deze kostbare jongeren in een gat zouden vallen, startten Derk en Hanka het Skills Centre op. Hier worden jongeren op allerlei gebieden getraind: basic life skills, sociale vaardigheden en weerbaarheid. Hoe zoek je een baan en hoe gedraag je jezelf op je werk? En nog belangrijker, de relatie met Jezus, zodat ze weten dat Hij hun herder is en voor hen zorgt.

Dit allemaal gaat hand in hand met het aanleren van praktische vaardigheden: de jongeren krijgen kansen aangeboden om te ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze van genieten, om hen vervolgens bij bedrijven in de buurt te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan houtwerk, computerles, tuinieren, auto’s wassen, koken en schoonmaken.

Na een tijdje bleek dat er voor sommige jongeren geen baan werd gevonden. Zo zonde, want ze hebben echt wat te bieden! De ondernemende Derk en Hanka bedachten daarom een plan. Zou er een specifiek Nederlands product zijn dat goed zou verkopen in Zuid-Afrika? Al gauw kwamen ze op stroopwafels uit. Derk sloot zichzelf op om uit te vinden hoe je een lekkere stroopwafel maakt. Via via had hij een machine en wat recepten kunnen regelen, en hun keuken werd tot stroopwafelfabriekje omgetoverd. De eerste stroopwafels mislukten, want het recept blijkt erg nauw te luisteren, maar uiteindelijk is het gelukt en was Stroopwafelbakkerij Soete Swaan geboren!

Ze besloten zich vooral te richten op koffietentjes, farm-stalls (boerderijwinkeltjes langs de grote wegen) en supermarkten. En dat was een succes! Al snel ging het van een klein lokaal product, naar iets wat in het hele land in de schappen lag. Inmiddels is er ook een klant uit Zambia en heeft een bedrijf op Mauritius een sample aangevraagd!

Derk in actie

Tegenwoordig sturen Derk en Hanka Soete Swaan aan vanuit Nederland. Derk onderhoudt het contact met de leveranciers en de klanten en zoekt steeds betere deals voor de ingrediënten en verpakkingen. Ze zijn bijvoorbeeld recent overgestapt van margarine op roomboter, wat de smaak weer zoveel lekkerder maakte!

In Humansdorp leidt productiemanager Deidre het team. Ze is erg ondernemend en weet de jongeren elke dag weer te motiveren om hun doelen te behalen. Daarnaast is ze een soort moeder voor hen. Het zijn allemaal jongens en meiden met rugzakjes en moeilijke achtergronden, maar zij omarmt en begeleidt hen allemaal met liefde en geduld.

Derk: “Vorig jaar stond ik er met tranen in mijn ogen naar te kijken. Al die gasten zijn zo trots dat ze een baan hebben en worden steeds zelfverzekerder, omdat ze ervaren dat ze ertoe doen en iets toevoegen aan de maatschappij. Het is een concept dat werkt, want we bieden die gasten iets waar ze levenslang echt iets aan hebben!

Met twee productielijnen en negen jongeren produceert Soete Swaan op dit moment 1500 stroopwafels per dag. Soete Swaan is sinds kort zelfvoorzienend, wat betekent dat alle lopende kosten uit de omzet betaald kunnen worden. Investeringen, zoals nieuwe apparatuur en het aanvragen van een HACCP-certificaat, moeten nog wel apart gefinancierd worden. Binnen een jaar zou er ook een derde productielijn opgezet kunnen worden, maar daar is eerst een grotere ruimte en een tweede manager voor nodig. Als we groot mogen dromen, zien we over een tijdje ongeveer 30 jongeren aan het werk bij Soete Swaan.

Share this:
Feedback